woensdag 11 november 2009

Persoonlijke Effectiviteit

Weer op training geweest. Thema van de dag is (weer) de Persoonlijke Effectiviteit, het Gedrag en de Persoonlijke Drijfveren. De samenleving vraagt om principes als integriteit, transparantie en maatschappelijke verantwoording van gedrag. Die zijn voorwaarde voor het vertrouwen in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven, en goed tegen ziekteverzuim. Veel ziekteverzuim hangt samen met stress. Mensen doen vaak niet wat ze echt zouden willen doen. Nemen beslissingen waar ze niet achter staan, en betalen de rekening in de vorm van rsi, burnout of rugklachten.

Trainer zweert bij Stephen Covey, Amerikaans management-goeroe en auteur van het boek The seven habits of highly effective people. Het boek staat sinds jaar en dag in de top-10 van managementboeken, en wordt ook in Nederland nog altijd bij duizenden verkocht. Trainer laat ons Amerikaanse filmpjes zien waarin Covey een gehoor in aanbidding toespreekt. Het geheim, samengevat in zeven gedragsregels: 1. Wees pro-actief. 2. Begin met het einddoel voor ogen. 3. Belangrijke zaken eerst. 4. Denk in win/win. 5. Streef eerst naar begrijpen en dan naar begrepen worden. 6. Streef naar synergie. 8. Houd de zaag scherp (scherp jezelf aan om de genoemde gewoonten aan te houden).

Ik krijg de opdracht om de boodschap van Covey zoals hij dat in het filmpje vertelt in drie minuten aan een klasgenootje na te vertellen. Ik blokkeer echter zo van de man (Covey) en zijn schema's, dat ik helemaal niet luister, laat staan dat ik het kan reproduceren. De anderen vinden het leerzaam, zeggen ze. Ik geloof dat ik op tilt sla van de gedachte dat mensen de hele dag PERSOONLIJK EFFECTIEF zouden moeten zijn.

Geen opmerkingen: