vrijdag 22 januari 2010

Lourdesgrot

Ik vertel aan tafel over mijn droomwens om een kapelletje te maken in mijn nieuwe huis. Bobby wil altijd al op glas-in-lood-cursus, dus die kan dan mooi een kerkraam voor me fabrieken. Met een lamp er achter. O, zegt onze Vlaamse correspondent, maar dan maak je een Lourdesgrot! Dat vind ik een goeie grap dus ik fantaseer er graag op door. Ik zie al hele rotspartijen voor me en een fonteintje. Blub blub.

Als je op Lourdesgrot googelt blijkt het een heus Belgisch fenomeen te zijn! Wikipedia: 'Een Lourdesgrot is een kopie van de grot bij de Franse stad Lourdes waar in 1858 Maria zou zijn verschenen aan Bernadette Soubirous. Nadat het Vaticaan in 1907 een liturgisch feest aan deze verschijning wijdde zijn er in vele landen kopieën gebouwd voor de verering van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Vaak gaat het om natuurgetrouwe nabootsingen. In de grot is vaak een altaar geplaatst. Schuin boven de grot (voor de kijker rechts) bevindt zich een nis met daarin een wit Mariabeeld met een blauwe sjerp en een rozenkrans. Beneden werd vaak een beeld van een knielende Bernadette geplaatst. Vaak maakt een Lourdesgrot deel uit van een openluchtkapel.

Voor wie onverwijld op excursie wil: in Nederland bevinden zich Lourdesgrotten in Bredevoort, Brunssum, Nijmegen, Noordeinde, Valkenburg, Steyl, Sint-Willebrord, Sint Nicolaasga en in Zwaag. In België was de Lourdesgrot van Houthulst uit 1860 de eerste. Verder zijn onder andere in Affligem, Edegem, Humbeek-Sas, Leest, Meersel-Dreef, Oostakker, Oostmalle, Ravels, Westvleteren, Ardooie en Zutendaal Lourdesgrotten te vinden.

Mijn mariabeeldenverering is eigenlijk ook een verhaallijn, besef ik nu. Die dateert al van ver her. Ik was het even vergeten, maar ooit hád ik een Mariabeeld. Gekregen. Maar toen (nu) Ex op mijn levenstoneel verscheen die erg atheïstisch was, zag ik onze gezamenlijke woning geen plek voor het beeld en heb ik het weggegeven. Teruggeven. Spijt! Spijt! Nu maak ik al jaren Rosa Mystica's en foto's van Mariabeelden.

Plaatjes van Lourdesgrotten
Vinnie schildert een Mariabeeld

Geen opmerkingen: