woensdag 16 augustus 2023

‘Voorrangspleinen’

In Utrecht hebben we een aantal nieuwe verkeerspleinen, ‘voorrangspleinen’ geheten. Ze schijnen met dit fenomeen een paar jaar geleden in Hilversum gestart te zijn en ik stel mij zo voor dat allerlei borstkloppende deskundologen gezegd hebben dat dat een goed idee is. 

Wij hebben er sinds kort ook twee in de wijk. Een doorgaande weg tussen de wijken was vierbaans en is nu tweebaans met groenstroken met bomen ertussen, en dus twee voorrangspleinen. De doorgaande weg (Marnixlaan) heeft twee jaar overhoop gelegen, er is veel groen gekomen, ik vind het groen mooi, maar bij die pleinen is het verkeer vaak om wanhopig van te worden. Het is onduidelijk wat de bedoeling is en het past niet. Vooral bussen passen niet. En dan loopt het muurvast.

Nu komt er dus weer een onderzoek door een duur onderzoeksbureau dat met camera’s moet vaststellen wat er mis gaat en wat er verbeterd zou kunnen worden. Ze gaan het ook maar eens aan de omwonenden vragen, want die zien dat daar de hele dag mis gaan. 

Deze voorrangspleinen zijn in de wijk Hoograven al jaren een hoofdpijndossier (ook hier is de klacht dat het onduidelijk is en dat het niet past en ook na onderzoek en verbeteringen is het er nog steeds niet beter). Wat een verspilling van geld en energie.

Wegenwiki over voorrangspleinen:
- Bericht in de DUIC:

Geen opmerkingen: