zondag 27 augustus 2023

Het wenshuis

Van de bibliotheek heb ik de roman Het wenshuis van de Noorse schrijfster Anne B. Ragde meegenomen. Het is een soort familiesaga zoals je die van de Noorse familieseries kent. Maar deze schrijfster noch de titel kende ik. Het is wel intrigerend en meeslepend geschreven, maar ik begreep er niet zo veel van. Het speelt op en rond een varkensboerderij in de buurt van Trondheim, daar wonen een varkensboer en zijn oude vader, nogal onhartelijk tezamen. De oude vader wil naar een bejaardenhuis maar dat vinden zijn zoons niet nodig en zij huren een thuishulp in om voor zijn natje en droogje en hygiëne te zorgen. Er zijn behalve de boer nog twee zoons: een homo in Kopenhagen met een dikke steenrijke vriend, en een alleenstaande begrafenisondernemer. En er is een kleindochter, dierenarts, dochter van de varkensboer die haar vader tot voor kort nooit gezien had. Het gaat bedrijfsmatig helemaal niet goed met de boerderij. En ook nog is er een rattenplaag. Je volgt alle personages in hun verschillende levens. 

Tot zo ver is het nog wel te volgen, maar blijkbaar is er met Kerst door oma of opa een groot geheim onthuld. Oma is inmiddels gestorven. Dus ik denk steeds: straks gaat dat geheim komen, maar dat komt maar niet.

Blijkt dat dit boek het twééde deel is van een trilogie, wat nergens op of in het boek staat. Het leugenhuis, Het wenshuis, Het droomhuis. Het is ook verfilmd geweest als tv-serie. Ik heb dit wel uitgelezen, maar in grote verwarring en zonder clou. Dus nu heb ik maar de hele trilogie gereserveerd, om in deel 1 alsnog het geheim te ontdekken. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: