woensdag 17 april 2013

Vandaag is de dag


Yes, ik ben er, in het Rijksmuseum! Om kwart over negen des ochtends valt het nog best mee met de drukte, zeker als je een Museumjaarkaart hebt. Dan kun je door de fast lane en scannen ze alleen je barcode.


Het is verpletterend prachtig en veel. Na een uur ben ik geheel overvoerd van alle indrukken. Volgens mij kun je hier beter wekelijks naar toe en dan één zaal per keer doen. Mét gids. En vooraf een boek over de vaderlandsche geschiedenis lezen, om de kennis op te schudden over de Tachtigjarige Oorlog en alle Stadhouders, om maar wat te nnoemen, zodat al die namen en jaartallen in een gespreid kennisbedje vallen.


Maar het is gewéldig. Weer ben ik heel erg trots op Amsterdam. De nieuwe culturele plekken voegen echt iets toe. Het duurt altijd wel even tot ze er daadwerkelijk zíjn, maar dan heb je ook wat. Eerst de OBA, toen het EYE, het Scheepvaartmuseum, vervolgens het Stedelijk en nu dit!


Om dit momentum te vieren ga ik het er eens lekker van nemen in het Museumrestaurant. Ze hebben een heel knappe logistiek, maar wel 'n beetje machinematig. Dat zal wel moeten als je zoveel duizenden mensen per dag moet verwerken. Ik neem ik een hele grote zoete appelgebak met veel slagroom bij mijn cappuccino. Voor het eerst sinds januari... (En nu niet denken, Lucie Theodora, wat een Zonde, maar: Mmmmmm!)
---------------------------------------------------
PS Blijkt dat het restaurant in de publieke ruimte is. Ik blijk uít het museum te zijn. Om elf uur is het veel en veel drukker geworden. Een suppoost bij wie ik het navraag zegt dat ik inderdaad weer door de ingang moet, en dat er heel veel fouten zijn in de routing. Alleen op de tweede etage kun je het hele pand rond lopen, op de begane grond en de eerste etage loop je steeds dood. 'En u loopt in uw eentje, dat is ook vervelend, maar dat gaat nog. Maar stelt u zich die bussen Japanners voor!' En er zijn ongeveer géén toiletten in de hall, vertelt hij, die openbare ruimte, waar mensen inmiddels in lange rijen voor de kassa staan, waar het restaurant en de museumwinkels zijn.

Tip aan mensen zonder Museumjaarkaart: neem een Museumjaarkaart, dat sowieso, of anders een e-ticket! Dan kun je ook door de fast lane.

Geen opmerkingen: