zondag 9 maart 2014

Insomnia

Om 02 uur word ik klaarwakker en is het met het slapen echt gedaan. In mijn eigen logeerbed ga ik oude tv-uitzendingen  liggen bekijken. Eerst kijk ik twee afleveringen van de kloosterserie van de RKK, een met de Franciscanen in Amsterdam West met hun klooster/spiritieel centrum La Verna direct aan de A10, en een over het klooster / opleidingscentrum van de Blauwe Zusters in Rome dat onder leiding staat van een Nederlandse vrouw. Haar ondervraagt interviewer  Leo Feijen over leiderschap en dienstbaarheid. 

Deze mensen vervullen wel een speciale rol in de hedendaagse maatschappij. Ze hebben - waarschijnlijk - de laatste twintig jaar denk ik een hele transformatie doorgemaakt van naar binnen gekeerdheid richting de samenleving. En toch blijven ze ook zichzelf met hun strakke leefritme met veel gebed. 

Er komen veel mensen die burn out zijn geraakt naar hen toe, vertelt de broeder van La Verna. Die zijn echt door het ijs gezakt, die zoeken weer een zin in het leven, zichzelf, in gesprekken en in de stilte. De moeder-overste uit Rome is al vijftien jaar het hoofd van de congregatie en vindt dat best zwaar. Maar ze is gekozen en ze beschouwt het als de wil van God. Feijen ondervraagt haar of ze die positie wel weer zou kunnen opgeven, maar ze lijkt er helemaal niet zo blij mee. Omdat het zoveel van je vraagt.

Dan zie ik ook nog College Tour met Derk Sauer, die veel wetenswaardige vertelt  over Rusland, Oekraïne en De Krim. En dan is het tegen zessen en val ik ze eindelijk in slaap.

Geen opmerkingen: