donderdag 20 maart 2014

Sterrenwacht

Omdat de lucht hier op 2400 m hoogte zo zuiver als bijna nergens ter wereld is heb je hier op 2400 m een gigantische internationale sterrenwacht, een Observatoire met onder meer heel speciale spiegeltelescopen. Bobby wil er graag naar toe.

We stuiten er op een nerd van het zuiverste water en wel een uit Dortmund. Hij zit hier met drie andere nerds in een bouwkeet. Ze moeten een kapotte camera repareren en hij is zichtbaar blij met elk bezoek. Het heeft de afgelopen week 's nachts flink gevroren, vertelt hij, en toen zijn er spiegels van de telescope afgebroken. Het is een heel aardige best sociale jongen. De mannen met wie hij nu werkt willen niet boven in het Observatorium wonen  in het dorp beneden. Dat betekent elke dag een uur de berg op en af. Liever blijft hij met de mannen boven, voor elkaar koken en beetje kletsen. Het gesprekje geeft te denken over nerds, die ook zo hun menselijke behoeften hebben, zoals elkaar en een vrouw.

Ik denk wel even: wat zal dit alles vele miljoenen zo niet miljarden kosten. Moet dat nou, als er zoveel crisis in de wereld is - om te beginnen in Spanje. Maar het is geloof ik kortzichtig om zulke vragen bij de Wetenschap te stellen.

Geen opmerkingen: