zaterdag 24 augustus 2019

Bloot

De afgelopen weken leek de herfst begonnen, ik blij, maar nu is het ineens weer hoogzomer. ‘Laten we naar de Maarsseveense Plassen gaan’, zegt Bobby, ‘daar ben ik het hele jaar nog niet geweest.’ Hij gaat zijn hele Utrechtse leven al daar naar het naaktstrand en ik heb mij daar aan geconformeerd, hoewel ik het niet van huis uit gewend ben en het nog steeds niet helemaal gewoon vind. Freikörper Kultur. FKK. Al die blote lijven, al die mannen met die zwiebelende piemels... 

Maar als ik er eenmaal ben dan is het altijd weer zo vredig en democratisch dat ik er eigenlijk niets op tegen kan hebben. Er komt een andere selectie mensen dan op de geklede stranden. Veel bejaarde stellen, jonge gezinnetjes, vriendinnen, vrouwen alleen, mannen alleen, mannen samen, zelfs mensen net rollators en in rolstoelen. Ze zwemmen en kletsen samen in hun nakie alsof dat blote de normaalste zaak van de wereld is. 

Het water is heerlijk verkoelend, je kan in de zon en onder de bomen. Op de plaats rust. 

Een review op de site Blootkompas: 'Op het betaalde naaktstrand aan de Maarsseveense Plassen ontdekte ik eind jaren tachtig het naturisme. En nog altijd is het één van mijn favoriete plekken. Om te beginnen is het prachtig gelegen: een mix van zon- en schaduwplekken tussen groene loofbomen en steigertjes naar een heerlijk zwemmeer. Er is een kiosk waar je een drankje en een eenvoudige snack kunt kopen. Het publiek is gemêleerd: jong en oud, man en vrouw, alleengaanden en stellen met of zonder kinderen. Rustig en geen overheersend 'ons-kent-ons'-sfeertje. De toegangsprijs van 5 euro houdt gluurders buiten het hek. Goede parkeergelegenheid en fietsenstalling. Ik hoop er nog vele jaren te komen!

Geen opmerkingen: