maandag 12 augustus 2019

Nina Jurna

Vooraf geen idee wie zij is, de derde gast bij ‘Zomergasten’: Nina Jurna. Maar ik ga de avond aan en na een wat gereserveerde start ben ik er erg enthousiast over. Zij is correspondent voor NRC over Zuid Amerika, en woont in Rio de Janeiro Brazilië. Het is een wonderlijke aflevering en als ik de recensies lees zijn de medekijkers het met mij eens. 

Eerst veel over de politiek in de Midden- en Zuid-Amerikaanse landen, die allemaal haar onderwerp zijn, waar momenteel relatief weinig aandacht voor is in de media. Ze moet echt vechten voor ruimte in de krant. Het is allemaal interessant en belangwekkend, maar na een uurtje kakt de aandacht wat in. 

En dan gaan ze door op haar persoonlijke geschiedenis en zit je opeens op het puntje van de stoel. Ze is geboren in een kindertehuis in Renkum en geadopteerd door een familie in het oosten des lands. Even de naam van het dorp kwijt. Het enige bruine kind in het dorp, ‘niemand die op me leek. Op haar twintigste kreeg ze de naam van haar biologische moeder, die Surinaams was en kreeg ze er een hele Surinaamse familie bij en ging ze in Suriname wonen waar ze zich helemaal thuis voelde. 

Op haar 48e (twee jaar geleden) kwam ze er eindelijk achter wie haar biologische vader was, en dat bleek een Palestijnse man, indertijd student, nu arts. Het was maar een korte affaire geweest, hij wist niet dat er een kind van gekomen was. Hij en zijn vrouw hebben haar in hun hart gesloten en bu heeft ze er een hele Palestijnse familie bij, in Ramallah.

Geen opmerkingen: