zaterdag 3 augustus 2019

Man in een oranje shirt

Gezien: de film ‘Man in an orange shirt’, op tv vertoond in het kader van de Pride Week, waar dit jaar veel aan gedaan wordt. LHBT heet het tegenwoordig, de woorden ‘homo en lesbisch zijn helemaal uit. Ik keek naar Jinek waar de bebaarde zanger/es Conchita te gast was alsook Songfestivaldeskundige Cornald Maas, en voorheen politiewoordvoerder en nu Pride-tv-presentator Ellie Lust en compaan. LHBT was het thema. Ellie had eerder deze week een programma over en met slachtoffers van homohaat en ze sprak ook met mannen die homohaatteksten voor in de mond hebben, zoals Johan Derksen en ADO Den Haag-supporters.

Er zijn deze week diverse LHBT films uitgezonden, waaronder ‘Man in an orange shirt’. Mooie gelaagde film, als BBC-serie gemaakt. Twee mannen diep in love in de jaren veertig. De ene is kunstschilder, de andere bankemployé. Ze kennen elkaar van de lagere school en van het oorlogsfront. De bankemployé trouwt toch maar met zijn buurmeisje en stort daarmee hen alle drie in het ongeluk. Ze krijgt nog net een zoon, maar dan is de (lichamelijke) liefde wel over. Maar ze blijven getrouwd en een net gezin. Zij weet het en verdringt het. En hij durft niet.

De andere eigentijdse verhaallijn is  die van Flora op hoge leeftijd, oma, en haar dertigjarige kleinzoon woont bij haar in het souterrain. Dierenarts en ‘s avonds wild met mannen aan het daten met anonieme seks. Nou ja en langzaam komen de verhalen van kleinzoon en opa bij elkaar en aan het verzoent oma zich. Soort van. Heel mooi.

Geen opmerkingen: