vrijdag 4 oktober 2019

Kapsalon Romy

Ik moet nodig weer naar de film, anders kan ik beter mijn hernieuwde Cineville-pas weer opzeggen. Vandaag is geen wandeldag, wat ik eigenlijk van plan ben, het regent met grote regelmaat pijpenstelen. En zo wordt het ‘Kapsalon Romy’, aangekondigd als een vrolijke familiefilm over dementie. Ik hoorde actrice Beppie Melissen langdurig op de radio, en dat helpt veel. De film draait in het Louis Hartlooper, en ik ga op de fiets, en twee keer ga ik fietsen als het droog is, maar beide keren eindigt de tocht ijskoud en drijfnat. Brr. 

Maar: het is de moeite waard. Wat een mooie leuke lieve goeie film. De ene actrice soort van stokoud, de andere piepjong, maar eigenlijk merk je dat niet omdat beide personages zo goed en echt en boeiend zijn. Oma Stine is kapster, kleindochter Romy moet dagelijks bij haar overblijven omdat haar vader en moeder gescheiden zijn en haar moeder akelige werktijden heeft. Maar oma raakt vergeetachtig, kan het kassasysteem niet meer aan, maakt dingen kwijt, en Romy gaat haar helpen. 

Beppie Melissen vertelt op de radio dat ze mt de film niet zoveel marketing budget hebben en dat ze bang zijn dat de film weer snel uit de bioscoop verdwijnt, en dat ze daarom allerlei onorthodoxe methoden verzinnen om de film onder de aandacht te bergen. Zoals op maandag via de Kappersbond de leden een gratis viewing aanbieden. Een zaal vol kappers die naar die film mogen kijken. Die gaan daar dan de week daarop vaak met hun klanten over kleppen.

Het heet een ‘familiefilm’ maar ik zit in een zaaltje vol oude mensen.

Geen opmerkingen: