zaterdag 26 oktober 2019

Into the future

Een eind fietsen. Geen zin in Tienhoven of Amelisweerd ditmaal, en zo wordt het naar het zuiden langs het Amsterdam-Rijnkanaal: en nu maar hopen dat ik parkachtige stukjes Nieuwegein en IJsselstein kan vinden. We hebben natuurlijk zuidwestelijk het kéurige Leidsche Rijn maar als je dat wilt vermijden dan is het meeste landschap zuidwestelijk lelijk verrommeld door snelwegen en industriegebieden.

Néé, mooi is Nieuwegein niet, al eet ik wel lekker een sateetje aan een picknicktafel buiten bij een cafetaria in het voormalige dorp Jutfaas. En IJsselstein heeft ook veel nieuwbouwwijken uit de vorige eeuw, die moeilijk te ontwijken zijn. Een beetje weemoedig word ik er wel van. Bij Amsterdam had je aan de zuidkant de polder De Ronde Hoep en aan de noordkant het Waterland. Allemaal bééldschoon beschermd.

De volgende keer, weet ik nu, sla ik als ik zo langs het kanaal fiets af westwaarts bij De Meern, langs de Metaalkathedraal. Volgens mij is dat de prettigste groenste route richting Montfoort.

Maar eenmaal IJsselstein voorbij, onder de A12 onder De Meern is het meteen mooi leeg nog echt boeren-platteland. Rijnenburg heet het daar. Nog wel. De toekomst staat daar al te dringen. Want daar heeft de gemeente Utrecht elf windturbines en honderden zonnepanelen bedacht. Maar de gemeente Nieuwegein is tégen, die wil daar nieuwbouw.








Geen opmerkingen: