zondag 5 januari 2020

'De straat waar ik woon'

Het wordt weer een hele uitdaging. De kerstvakantie is voorbij en alles gaat weer van start. Zo ook het koor. Er staan diverse nieuwe nummers op het programma. Het eerste is 'De Straat waar ik woon', de tekst is van Christina Guirlande (1938) en de muziek van Geert Van der Straeten (1962). Er is maar één uitvoering van dit lied op YouTube, door een koor uit Dendermonde. Hoe komt onze dirigente hierbij?

Op de site Koorklank.be legt ene Nele Dufait het nummer als volgt uit: 'Een pittige melodie met een quasi instrumentale begeleiding. De straat waar ik woon is een lied met vier strofen waarbij de hoofdmelodie ondersteund wordt door een vrij ritmische begeleiding. De hoofdmelodie is als het ware doorgecomponeerd over de strofen heen en beperkt zich niet tot de eerste stem. In de tweede strofe wordt de melodie door de tweede stem overgenomen. In de begeleiding zien we drie verschillende motieven. We hebben allereerst het ‘Nah’-motief ( strofe 1 en 2) met veel gebonden noten, dat aan strijkers doet denken. Daarnaast staat het heel levendige ‘Lalalalai’-motief (vooral in strofe 3) met een speels fluitkarakter en ten slotte het ‘Diridom’-motief met twee verschillende karakters: in de tweede stem klinkt het als een kleine trom, terwijl het in de laagste stem de typische basondersteuning geeft door pauken of bastuba.' (...)

'Bij het instuderen is het zeer handig om het hele koor de volledige melodie aan te leren zodat die door alle zangers goed gekend is en duidelijk op de voorgrond kan komen. Hier is vooral de tekst van belang. Een duidelijke pittige articulatie en een mooie boogspanning per zin zijn heel belangrijk. De begeleidende stemmen moeten het vooral hebben van het ritme en het juiste karakter.'

Geen opmerkingen: