dinsdag 21 januari 2020

Star

De succesvol-naar-werk-cursus aflevering 4 gaat over competenties en de juf legt ons de Starr-Methode uit. Starr staat voor Situatie-Taak-Actie-Resultaat-Reflectie. Het is een manier om over je competenties te vertellen zonder dat je ze als zodanig benoemt. We krijgen de opdracht om een gebeurtenis te noteren waar we erg trots op waren. Trots op onszelf. Mag werkgerelateerd zijn maar ook privé. 

Die opdracht vind ik een stuk leuker dan het rondje hoe-gaat-het-sinds-vorige-week-met-ons? Ik kan wel tien dingen bedenken waar ik trots op ben. Dus ik maak een rijtje van tien en kies het blog dat ik maakte voor het Festival Oude Muziek, alweer anderhalf jaar geleden. 

Ik geef de juf een compliment dat ik dit echt een leuke opdracht vind. Dat zie ik, zegt ze, je straalt helemaal. Het is veel leuker om over dingen te vertellen waar je trots op bent dan ietwat sneue antwoorden te geven op de vraag: Heb-je-al-werk-gevonden, of: Solliciteer-je-nog? Misschien moet je meer conversatietechnieken toepassen zoals politici dat doen, tipt de juf, die hebben ook altijd een paar cases of anekdotes paraat om het gesprek een beetje in de gewenste richting te sturen.

Daarna doen we ook nog de kernkwadranten en kernkwaliteiten van Daniel Ofman. Dan is het wel weer genoeg.

Geen opmerkingen: