dinsdag 25 februari 2020

Chauffeur

Ik gong naar een bedrijf dat personenvervoer doet. Oude mensen. Schoolkinderen. Rolstoelvervoer. Regiotaxi. Een grote speler. Ik wilde wel eens weten of dat misschien iets voor mij is. Ik had een mail gestuurd met wie ik was en dat ik mij wilde oriënteren. Dat woord kenden ze geloof ik niet maar ik kon op sollicitatiegesprek komen. Maar ik wil niet solliciteren, sputterde ik nog, ik wil mij informeren. Enfin. Ik op gesprek. Mariska zou er een half uur voor hebben.

Hoe gaat het als je personenvervoer doet voor een bedrijf dat adverteert dat het zulke aardige chauffeurs heeft? 

Eerst moet je als chauffeur een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen en een chauffeurspas halen. Die opleiding doe je in je eigen tijd. Zij betalen dat voor je als je drie jaar voor ze gaat werken. De kosten lopen al met al op tot zo’n 1500 euro. Het uurtarief als je voor ze werkt is €11,44.  Je komt in dienst bij een uitzendbureau en krijgt een nulurencontract. De werktijden lopen van 06u tot 01 uur. Je draait diensten van 7 tot 9 uur. Twee keer per maand werk je in het weekend. Vier dagen werken kan niet. Alleen vijf. Maar dat garanderen ze niet. Het zijn geen aaneengesloten dagen. Ze houden geen rekening met dinsdagavond fitness en woensdagavond koor. Wanneer kun je beginnen? 

- Ja eh, zeg ik, zoals ik al zei, ik kom hier om me te oriënteren. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de rijschema’s en de drukte op de weg? U zegt dat u de vriendelijkste chauffeurs heeft. Er zijn nogal vaak files. Hoe is uw visie op die drukte? Werkt u met soepele schema’s? ‘Nee, je moet wel je schema’s halen en tegen stress kunnen. De drukte is in en om Utrecht inderdaad erger dan in en om zeg een Doetinchem.’
- Kan ik misschien een keer een dagje meerijden om te kijken hoe het gaat? ‘Nee dat kan niet.’
- En ik wilde in mei een weekje weg en in juli twee of drie. Kan dat dan als ik nu begin? ‘Dat kan ik niet beloven’. 
- En kan ik dan in augustus beginnen? ‘Ik heb geen idee of we in augustus chauffeurs nodig hebben.’

‘En’, vraagt ze ter afsluiting, ‘vind je het leuk?’

Thuis eet ik eerst maar eens een tosti.


Geen opmerkingen: