maandag 28 september 2020

God Only Knows

'n Mooie Nederlandse film genoten, afgelopen vrijdag uitgezonden bij de VPRO: ‘God Only Knows’ van regisseuse Mijke de Jong, 2019. Bejubeld. Ik zag ‘m terug bij NLZiet, maar hij is nu ook nog te zien bij NPO Start. 

Over hoog oplopende spanningen tussen twee zussen en een broer. De broer Thomas wordt gespeeld door Marcel Musters, de oudste zus Doris door Elsie de Brauw, de jongere zus Hannah door Monique Hendrickx. Thomas is helemaal in de war, psychiatrisch, neemt zijn medicijnen niet. Kijkt de hele dag apocalyptische filmpjes op YouTube en/of meditaties van goeroes. 

De film begint ermee dat Thomas in een gracht springt. Maar daar is hij alweer uit als zus Doris zus Hannah hierover opbelt. Doris (directeur van een buurtcentrum waar vooral asielzoekers opgevangen worden) is overbezorgd en overzorgzaam, zus Hannah (fotografe) concentreert zich liever op haar eigen werk.  Zij vindt dat Thomas gewoon op moet houden met die gekkigheid. Het is fascinerend, de chaotische gesprekken, ieder goedbedoelend maar met zijn/haar eigen waarheid, de flarden van vroeger, de fragmenten uit de brieven uit hun studententijd toen ze allemaal nog jong en veelbelovend waren. Er is niet een waarheid, dat is duidelijk. Heel mooi gelaagde film waar ik ademloos naar gekeken heb.

PS hoor net op de radio dat Marcel Musters bij het Nederlands Film Festival - dat as we speak hier en nu plaatsvindt in Utrecht - een prijs heeft gewonnen voor deze rol.

Geen opmerkingen: