vrijdag 11 september 2020

Thuis op Zuid

Mooie documentaireserie gekeken ‘Thuis Op Zuid’ van Hugo Borst en Adelheid Roosen, over mensen met dementie die nog thuis wonen. Op de reguliere tv zijn twee van de vier afleveringen geweest, omdat ik vooruit kan kijken heb ik ze allemaal in één keer gezien. Zij noemen als motivatie dat zij hun demente moeder zo verzorgd hebben en denken: en ik zelf dan, straks? Ja het doet denken aan het laatste jaar van Mutti en het gedoe met zorg: thuiszorg, mantelzorg en uiteindelijk palliatieve zorg. Nu ervaren we het weer bij Auntie. 

De documentaire is zo mooi liefdevol gemaakt, Hugo en Adelheid met hun eigen aanpak en karakter. Ze praten met mensen met dementie en met hun geliefden en familieleden. Die wondere mix van helderheid en totale verwarring. De angst en paniek omdat alle begrip verdwijnt. De verschillende vormen. En toen door Corona alle hulp en opvang stokte.

Ook geven ze aandacht aan organisaties die wél goeie gedifferentieerde zorg leveren, op maat, zoals ‘Het Huis van de Tijd’ in Amsterdam en ‘Stichting Helpende Handen’ in de Drechtsteden.

Uitgezonden door omroep Human waar ik een paar jaar geleden op een dag zomaar lid van werd.

Geen opmerkingen: