zaterdag 13 november 2021

Herfst

Will stelt Hollandsche Rading voor. 8 km. Je loopt dan noordoostelijk naar het zuidoosten van Hilversum, onder het Hilversums Wasmeer. Het is práchtig in het bos, is dit het laatste weekend herfstblaadjes? We komen door ‘De Zuid’, het ‘Dassenbos’ en het ‘Smithuyzenbos’. Al die bosdelen hebben natuurlijk hun geschiedenis. Er is hier op de grens tussen Noord-Holland en Utrecht een rijk smokkelaarsverleden, valt op Wikipedia te lezen.

Onderweg krijg ik een cadeautje: het Van Oorschot-wandelboekje van Gerbrand Bakker: De drie bestaat niet. (Wandelroutes vinden is echt een thema voor ons. Er is in de Nederlandse bossen een wirwar aan wandelsystemen, bordjes op paaltjes, in niet altijd even duidelijk. Wij proberen nu de rode pijltjes-wandeling te lopen vanaf een P vlakbij het station, maar zijn al snel de rode pijlen kwijt. Er is ook een genummerd systeem, een systeem met voetafdrukken, de wandelknooppunten… En altijd raak je wel ergens de route kwijt dus ik zweer bij een of twee achterliggende kaarten op zak.

Dus dat Gerbrand Bakker in de Eifel de schier onvindbare wandelroute achter zijn huis opnieuw gaat bewegwijzeren, dat spreekt me wel aan. We zijn allebei erg fan van Gerbrand Bakker. 

De bezigheden wandelen en wandelroutes zoeken/gebruiken zitten vol vermakelijke details waar men doorgaans niet zo op in gaat, maar Gerbrand Bakker wel. Héérlijk. Zo komt Will altijd een kwartier eerder aan dan we afgesproken hebben en ik vijf minuten. Dan hebben we na ons wekelijks geheen-en-weer over welke route nu weer altijd verschillende materialen bij ons: zij op een blaadje een rijtje wandelknooppunten, en ik een printje met de plattegrond. 

De wandelwebsites zijn bijzonder wisselend van kwaliteit. Kon je jaren geleden nog eindeloos veel beschrijvingen en kaarten gratis vinden, nu zit dat steeds meer achter betaalmuren. Tegenwoordig werken steeds meer sites met een soort dynamische kaarten wat misschien wel heel bijdetijds is, maar niet fijn als je niet steeds met je telefoon in de hand wilt lopen. Ik zweer bij goede gedetailleerde kaartjes die je kunt printen en een duidelijk startpunt. Will komt soms aanzetten met onvolledige digitale routes. Nu heeft ze een site met Noord Hollandse wandelroutes die mij bijzonder irriteert vanwege onduidelijkheden.

Ik verzamel op mijn laptop een map met gelopen wandelingen: plaatjes en pdf’s.

En dan hebben we ook nog dit: behalve dat we borden en pijlen missen zijn op sommige stukken de paadjes ook onzichtbaar. 



Geen opmerkingen: