donderdag 4 november 2021

Oude liefde

Aunties beste/oudste vriendin Rie is tien jaar jonger dan Auntie: nog maar 88. Ze kennen elkaar sinds de jaren vijftig. Auntie was gescheiden geraakt en ging bij haar oudste zus in huis wonen. Die oudste zus had een zoon. En Auntie had dus een vriendin Rie, die tien jaar jonger was dan zij maar tien jaar ouder dan de zoon. Toen de zoon 18 was en Rie 28 kregen die twee vlammende verkering. Zijn moeder was echter fel gekant tegen deze verkering, vanwege dat leeftijdsverschil. En zo scheidden hun wegen. 

Ze kregen allebei een nieuwe liefde, een huwelijk, kinderen. Maar een paar jaar geleden zocht hij haar weer op. Hij was inmiddels ver in de zeventig, en zij alweer ver in de tachtig en al lang  weduwe. De liefde vlamde weer op maar hij was getrouwd. De affaire werd een drama in de familie.

Toen wij Auntie ontmoetten - nu ruim anderhalf jaar geleden - in het bijzijn van Rie kwam deze oude liefde van haar ter sprake, want Aunties neef (tantezegger) is ook de oudste neef van Bobby. ‘Ik zal altijd van hem houden’, zei Rie.

Begin dit jaar overleed de vrouw van de neef. Kanker. Voor Rie waarschijnlijk een moment van hoop. Maar ja, wat is gepast?

Vandaag ga ik bij Rie op bezoek. Zomaar. Omdat ik haar aardig vind en ik er zin in heb. En wie zit daar in de kamer op de bank? Dat had ze niet verteld. De Neef. Welbespraakt. Rie stralend! Ik denk: waarom heeft ze het niet gezegd? En dan denk ik: omdat ik het zie, erbij ben, en het daarmee out in the open is. 

Geen opmerkingen: