maandag 8 november 2021

La Verna

Ik zie ‘De Verwondering’ met Annemiek Schrijver, mijn vaste zondagochtendprogramma nu ik weinig tot niet meer ter  kerke ga. Zij heeft ene Kristin Vanschoubroek als gast, een therapeute die  een spiritueel centrum La Verna leidt. Huh? Het Amsterdamse Franciscaans spiritueel centrum La Verna is vorig jaar gesloten, in elk geval hun cursusaanbod. Ik heb altijd gevolgd wat ze deden, maar ben er nooit geweest, eigenlijk alleen maar omdat het in het lelijke Overtoomse Veld net buiten de ring A10 lag. Wat is dit La Verna dan? 

Annemiek Schrijver doet niet altijd aan journalistieke regels als wie-wat-waar-waarom-en-hoe. Waar dit La Verna dan gevestigd is, wat de aanleiding is om deze Kristin uit te nodigen… Maar ondertussen raak ik wel geboeid. Zoals ze vertelt over dat centrum waar mensen bijeen komen om met elkaar te delen wat er speelt aan vragen in hun leven. Ik vind uiteindelijk het centrum: in Gent. Bij wie-is-wie zie je allemaal vrouwen van zekere leeftijd.

Is zoiets ook bij ons in de buurt? Niet echt. Ik denk dat wat de Nikola-kommuniteit hier te Utrecht deed (daar was Bobby bij, maar het is twee jaar geleden gestopt wegens ouderdom der leidende leden) vergelijkbaar was met dit. En misschien ook een beetje de Graalvrouwen, waar ik ooit een ochtend Zen-tekenen heb gedaan. Ruimte voor een gevoeligheid die in de rest van de wereld niet zo’n plek heeft. In Amsterdam heb je ook ‘Plein van Siena’,  dat is Dominicaans. Die hebben een grote voorliefde voor muziek. En een boekwinkeltje, waar ik diverse boeken van Vonne van der Meer heb gekocht.

Terugkijken De Verwondering:

Geen opmerkingen: