zondag 14 november 2021

Mik

Gelezen: Waar de zee begint van Edzard Mik. Het lag in de ramsj bij boekhandel Steven Sterk, ik kocht het voor de stapel te lezen aan de Moezel, maar eenmaal daar had ik niet zo’n zin in lezen. Auteur Edzard Mik is afkomstig uit Groningen, woonachtig in Amsterdam, getrouwd met de Grieks-Nederlandse componiste (ooit des Vaderlands) Calliope Tsoupaki. Dat leken me wel voldoende ingrediënten voor een klik. Nu zat het nog in de vakantieboekentas, die nodig opgeruimd moet na een aanmaning van de bibliotheek.

Het is het niet helemaal. Als ik de recensenten mag geloven is dit een behoorlijke misser van jewelste in zijn verder veelgeprezen oeuvre. Wat ken ik toch veel schrijvers niet. Hoofdpersoon is een bankier van de Zuidas die in 2004 tijdens een bezoek aan een Griekse klant van hem, een kunsthandelaar, verslingerd raakt aan diens dochter met wie hij twee weken een hartstochtelijke relatie heeft.

Eenmaal weer thuis overleeft zijn huwelijk de affaire niet en is hij een gescheiden man met twee kinderen. De Griekse geliefde is niet meer uit zijn gedachten en acht jaar later, de bankencrisis is inmiddels achter de rug met heftige gevolgen voor de Grieken, gaat hij weer naar Athene, naar die klant, en hopend zijn dochter weer te zien.

Nou ja, zo vaak lees je niet over de wereld van een verliefde Zuidas-bankier met bravoure-kunsthandelvriendjes 

Geen opmerkingen: