zondag 8 januari 2012

My First iBook

Na My First Sony en My First Kobo doe ik vandaag My First iBook. Als ik digitaal ga lezen, dan wordt het denk ik via de iPad. En wel hierom: het is heel erg gemakkelijk en gebruikersvriendelijk. En dat het iPad-scherm licht geeft (in tegenstelling tot dat van de e-reader, dat zich erop voorstaat dat het géén licht geeft, met e-inkt werkt en niet reflecteert) vind ik juist prettig. Het kán komen doordat mijn ogen 54 jaar zijn, maar goed licht bevordert mijn zin in lezen.

Ik ben geïntrigeerd door digitaal lezen, maar nog niet om. Ik vind alles qua apparaten tegenvallen en de vindbaarheid van e-boeken vind ik gedoe. Je wordt niet genood, niet verleid op die sites. Je moet weten wat je wil hebben. En het downloaden naar de reader gaat bepaald niet van een leien dakje. Je moet weer heen weer naar de computer, de Kobo heeft dan wel wifi, maar de site is soms niet bereikbaar, etcetera. En dan is net dat boek dat je wilt hebben weer niet als e-boek verkrijgbaar. Op de stapel nast het bed nog-te-lezen liggen de nieuwe Jonathan Coe en de nieuwe Ali Smith, beide in het Engels, maar de letters zijn te klein, ik ben te lui, ik wil ze in het Nederlands. En wel nú.

Kortom: dan naar de iBookstore, die overigens ook nog niet uitblinkt in zoekfuncties, maar omdat ik weervaar WPG al vele titels in de iBookstore heeft staan type ik als zoekopdracht Querido in en komen er tientallen boeiende titel tevoorschijn.

Wat ik erg goed vind is dat je een proefexemplaar kunt downloaden van ca 30 pagina's. Net genoeg om hooked te raken en dus kooplustig. Het kopen in de iBookstore is een fluitje van een cent. Nu vind ik noch Jonathan Coe noch Ali Smith digitaal, grr, dus dan moet ik maar wat anders. Nu zit ik op de bank Sonny Boy van Annejet van der Zijl te lezen. Mooie luitmuziek erbij van Bach. Het zal niet lang meer duren, straks ga ik helemaal om voor het digitale lezen!

Geen opmerkingen: