vrijdag 17 november 2023

Lotus Sports Club

Een prachtige documentaire gezien over vrouwenvoetbal in Cambodja. Of is het queer. Of is het trans. Lotus Sports Club. Hoofdpersoon is Leak, een jonge transman die voetbalt in het damesteam onder de 21 van Kampong Chhnang in Cambodja. Hij en zijn lhbtiq+-teamgenoten worden vijf jaar lang gevolgd in deze coming-of-age documentaire.

Het is wel raar om de 'transmannen' als transmannen te zien. Voor mij zijn het gewoon lesbische meisjes. Jongensmeisjes. Ze hebben kort haar, zijn sportief, willen een carrière en een vriendin.

Het voetbalteam wordt geleid door ook een 'transman' van net in de zestig Pa Vann. Zijn damesteam (tot 21) bestaat voor de helft uit 'gewone' heteromeisjes (met lang haar) en voor de helft jongensmeisjes (met kort haar). Sommigen van hen wonen al jaren bij de coach omdat ze thuis niet geaccepteerd worden. Voor mij is die Pa Vann ook gewoon een lesbo. Maar het zijn andere tijden andere zeden.

Het is allemaal liefdevol en gezellig en ook ambitieus voetbal. Na jaren bij Pa Vann te hebben neemt Leak, door de druk om meer geld te verdienen een hartverscheurende beslissing. Hij verhuist naar de hoofdstad van Cambodje Phnom Penh waar hij/zij in een supermarkt gaat werken en steeds meer een stadsmens wordt en actief in de lhbtiq+-gemeenschap.

Terugkijkenhttps://www.2doc.nl/documentaires/2023/11/lotus-sports-club.html

Geen opmerkingen: