woensdag 13 december 2023

Gewone mensen

Ik ben een beetje geprikkeld door de titel ‘Ordinary people’ van de tentoonstelling van fotograaf Rob Hornstra in het Fotomuseum Den Haag. maar ik wil er toch graag naar toe. Want zijn foto’s intrigeren. De eerste jaren van zijn loopbaan als fotograaf heeft hij vooral in Rusland gefotografeerd, of liever in de voormalige Sovjet-republieken, maar op een gegeven moment (na de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014) was hij er niet meer welkom en heeft hij zijn interessegebied verlegd naar ‘Europa’, maar dan wel de buitengebieden.

Hij gaat naar allerlei uithoeken, zonder plan, maar toch ook wel weer een beetje, want hij houdt ervan om slagers te fotograferen, jongeren, ambtenaren, en nog veel meer categorieën. Maar dan wel de onderkant van de samenleving. Om dat nou ‘Ordinary People’ te noemen. Ze wijken bijzonder af van wat wij dagelijks op tv zien, om maar wat te noemen. Middle class is meer gewoon dan gewoon. Deze mensen vallen allemaal in de categorie ‘bezunner volk’. Wellicht is het woord ironisch bedoeld.

Hornstra laat zich verrassen, gaat met een volstrekt open mind op stap en komt overal binnen. Mooi. Knap. We zien mensen die niet gelijkvormig zijn gemaakt door tv en social media. Die in hun kleine wereld leven en er wat van proberen te maken. De burgemeester. De huismeester. De bewoonsters van een flat. Pubers in het portiek van een flat. Werknemers in slachterijen. Visverwerkende fabrieken.

Maar er zitten tussen al die bijzondere gewone Europeanen ook bijzondere gewone Nederlanders, zoals een keurig geüniformeerde marinevrouw uit Den Helder, een vrouw onder een droogkap thuis in Dieren en twee vrouwen van een organiserend comité in een buurthuis in Den Helder.

Fascinerend. Ik heb het boek bij de tentoonstelling besteld om er meer over le lezen.

Geen opmerkingen: