zaterdag 9 december 2023

Kookboek

Terwijl we aan de Mosel vertoefden kwam een bericht in mijn e-mail box van mijn buurtbibliotheek dat het boek Med. Een kookboek van Claudia Roden voor mij gearriveerd was, en een paar dagen later dat ik het nú wel op moest halen, want anders ging het weer verder naar de volgende lener. Mijn smeekbede of ze het alsjeblieft nog even wilden laten staan hielpen gelukkig. Woensdag heb ik het gehaald. 

Ik had het boek aangevraagd nadat ik een zeer inspirerende documentaire over Claudia Roden gezien had. Ik heb wel wat planken kookboeken maar gebruik ze bijna nooit. Ik zoek eigenlijk altijd op internet bij vaste kookblogs en soms ook bij supermarkten. De goeie recepten zet ik op mijn blog en in een mapje op de computer. Verhalende kookboeken vond ik in het verleden altijd ergerlijk. Maar nu ik zo gevallen was voor Claudia Roden en haar levensgeschiedenis was ik ook benieuwd naar haar boek. 

Dit boek is zeer inspirerend. Misschien komt het doordat ik de laatste jaren meer aan het koken ben geslagen dat alleen al bij de foto’s en de ingrediëntenlijst het water me in de mond loopt. En dat ik de verhaaltjes over haar ouders, grootouders, broers en zussen, en over waar ze de recepten vandaan heeft, menu meer aanspreken. De Egyptische, Syrische en joodse roots, de reizen om de Middellandse Zee.

Ik heb wel vergelijkbare recepten gemaakt, zoals laatst nog kip met abrikozen, maar hier is het er iets aanstekelijker gepresenteerd dan op de kooksites. En de liefde waarmee eten gemaakt wordt, zoals zegsters weer benadrukt. Dan schaam ik me wel eens dat ik vroeger zo op mijn moeders eenvoudige weinig creatieve kookkunsten mopperde. Maar ze deed het maar mooi wel, dag in dag uit, voor acht personen. Die nooit een complimentje gaven of bedankten. Aardappelen, groente, gehaktbal, jus. En op zaterdag eenvoudige macaroni. En op zondag soep en sperzieboontjes. Dan zou ik nog wel een schietgebedje naar haar in haar hemel willen sturen, met een bedankje. Bobby kook af en toe ook zoals zijn moeder kookte.

De recepten  van Claudia Roden zien er heel erg leuk en smakelijk uit. Verwennen van je geliefden / gasten. 


Geen opmerkingen: