zondag 3 maart 2024

De Kromme Boom

Er ligt nog een opdracht van de schrijfcursus. De afgelopen week was zo belachelijk druk (dat kwam natuurlijk van de voetbalwedstrijd in Heerenveen) dat ik er nog niet aan toegekomen ben. Morgen is alweer de vierde bijeenkomst en het zou jammer zijn om de opdracht over te slaan. 'Beschrijf je eerste herinnering', luidt die. Ik heb maar weinig herinneringen en van de herinneringen die ik heb weet ik niet of ze echte herinneringen zijn of vertelsels die zijn blijven hangen. 

Mijn eerste herinnering gaat over mijn allereerste schooldag. Ik denk naar de kleuterschool. Wij liepen naar school, het was ca 1 kilometer. De route voerde grotendeels langs het spoor. Als je op het kaartje kijkt zie je dat aan de andere kant van het spoor de dierentuin was, het 'Noorderdierenpark' heette het toen. Daarna 'Noorder Zoo' en nu 'Wild lands'. Het had indertijd alle oerwoudgeluiden die daarbij horen.

Wij liepen met een kluitje buurkinderen naar school. De herinnering is dat ik aan het eind van de Parallelweg bij de Kromme Boom weigerachtig op de grond ging liggen. Ik wilde niet naar school. Ik-wil-niet. En dat mijn grotere zussen en andere buurkinderen mij bij de armen en benen gepakt hebben en me naar school hebben gedragen / gezeuld. Het is een scherpe herinnering. Ik voel nog dat ik op de grond ging liggen en weigerde op te staan. Ook toen de andere oudere kinderen me zeulden ging ik niet zelf lopen.

Ik moet mijn herinnering opschrijven in de tegenwoordige tijd met veel zintuiglijke indrukken. Ik herinner me lage muurtjes langs het voetpad waar we over balanceerden, de plassen waar we in springen. 

Ik bel Zus1 om te vragen wat zij zich hiervan herinnert. Of het eenmalig was of vaker gebeurde, zelf vermoed ik dat het vaker was. Of ze toen kwaad op me was.

Geen opmerkingen: