donderdag 21 maart 2024

Naar Worpswede

Ik had bedacht: we gaan naar Worpswede, dat is een mooi kunstenaarsdorp waar veel beroemde expressionisten zaten, dat wil ik wel zien. Het heeft alleen wat voeten in de aarde voor we er geraken. 

Eerst een e-bike verhuurder, die we uiteindelijk vinden in Bremen Neustadt. Aan de andere kant van de Weser. Dan is het ca 25 km fietsen door de wat zompige natuur boven Bremen, een moerasgebied, waar weer stukken teruggegeven zijn aan de natuur. En daar ergens in dat moerasgebied ligt plots een heuvel met een bos en daar is eind 19e eeuw dan dit kunstenaarsdorp ontstaan. 

Het plan is al met al best avontuurlijk en we krijgen  diverse kanten van Bremen te zien. Dat Neustadt lijkt een leuke levendige wijk. Veel normaler dan die opgepimpte Altstadt. Wonderlijke fietsenmaker (v), die vertelt dat ze graag in Nederland gaat shoppen en wel in Winschoten. 'Leuke winkels in Winschoten.' 

De fietstocht (brr... koud vandaag!) voert ons door Bremen-Noord. Aan de andere kant van het Hauptbahnhof, waar ook ons eerstgekozen pension staat, is het heel chique met Jugendstil stadvilla's en een enorm groot en mooi park: het Bürgerpark. 

En dan komen we het moerasgebied in door de tamelijk saaie burgerlijke dorp Lilienthal. En dan weer veel verder dat toverachtige Worpswede. Google stuurt ons door bospaden de berg op. Ik heb net hongerklop en krijgt bijna een crisis. 

De fietsenmaakster vraagt bij het inleveren van de fiets waar we geweest zijn ('helemaal daar?') en ook hoe we geleid werden. Zo waren zij ook eens geleid en toen was haar dochter van acht ook in een crisis geraakt.

Over Worpswede: 






Geen opmerkingen: