zaterdag 26 november 2011

Allah

Mooi boekje over islamitische lesbische vrouwen: Allah heeft ons zo gemaakt. Geschreven door Khadija Arib, Tweede Kamerlid voor de PvdA. Gekocht bij Paagman in Den Haag. Arib vertelt in haar inleiding hoe zij er als kind door geïntrigeerd raakte dat zij twee vrouwen op Rotterdam CS elkaar zag zoenen in Amsterdam, en dat haar oma daar tamelijk lakoniek op reageerde. Liefde tussen vrouwen en liefde tussen mannen, dat soort dingen gebeurde, je wist ervan, maar je had het er niet over. 

Zodra de positie van vrouwen in islamitische landen ter sprake komt, denk je aan onderdrukking, tradities, geloof en achterstelling. Niet aan mensen die zich onttrekken aan alle regels en tradities. Khadija Arib heeft vier portretten geschreven van vier islamitische vrouwen in Nederland, uit Irak en Egypte en Marokko. Het zijn verhalen van vrouwen die altijd wisten dat zij zich nooit zouden kunnen conformeren aan de eisen van hun ouders en hun samenleving, gewoonweg omdat zij anders zijn.

Het is hartverscheurend, en daarbij allemaal lang niet zo openhartig als je zou willen, geen foto's, geen verhalen over het wel en wee va de liefdesrelaties waar zij heden ten dage allemaal wel in blijken te zitten, maar toch in al zijn beperkingen indrukwekkend.

Geen opmerkingen: