zaterdag 5 november 2011

Zing dan mee

Drie jaar geleden was ik ook al zo enthousiast over haar, maar dat heb ik geloof ik over alle dirigenten die amateurkoren dirigeren en die mensen tot ongekende prestaties weten te brengen. Voor zover ik ze dan meegemaakt heb. Deze Yt Nicolai woont in Twente, geeft les op de conservatoria in Enschede en Zwolle, als ik haar zo snel even Google. 

Ze zegt er wel (grappend) bij dat het voor het geld doet, maar vooral ook om ons deze vreugde te bezorgen. Het is hard werken voor haar vandaag. De stukken zijn lastig en er is geen tijd om ze lijn voor lijn stem voor stem in te studeren. In de eerste shift van 10-12u nemen we de de moeilijke passages met de piano door. In de tweede shift (12.30-14u) zijn de twee solisten (een bariton en de sopraan erbij. In de derde shift (15-16.30u) doen we Generale Repetitie. Daar zijn dan vier blazers en een trommelaar bij. En dan hebben we van 17-18 uur Uitvoering. Het is lange werkdag.

Het koorgebeuren bestaat uit 140 alten, 120 sopranen, 40 bassen en 30 tenoren. Er is heel een koor bij van 90 leden. Veel mensen hebben echt thuis gestudeerd op de mp3-tjes die op de site van de Meezingconcerten staan. Dus die weten ongeveer wat ze moeten zingen. Maar echt fijntjes interpreteren en articuleren, dat valt niet mee. Je bent al blij als je de juiste toon hebt. Je merkt dat de beroepsmuzikanten het toch echt pijn aan hun ziel doet als wij leken moeizaam en nog een beetje zielloos door de noten gaan. De toeteraars zijn ook niet van het beste niveau. 

Toch is het uiteindelijk best mooi, vind ik. De eerste shift is lijden omdat ik geen toon kan vinden, maar daarna gaat het beter. Ik lijd ook met Yt mee, dat ze zo aan ons moet trekken, maar het gaat gewoon niet beter dan het gaat. Ik ben na afloop echt trots en blij.

Ze heeft op 21 april 2012 haar eerste Meezingdag in Hengelo en maakt daar de hele dag reclame voor. Hengelo.

Geen opmerkingen: