zondag 6 november 2011

Why Be Happy...


... When You Could Be Normal? heet een van de boeken die ik van de week uit London meegenomen heb. Het stond bij Waterstone's op Piccadilly Circus in de kast 'Biografie'. Die kinderfoto van haar is toch hartverscheurend ontroerend.

Jeanette Winterson is een van mijn favoriete auteurs: ik heb al haar boeken. En gelezen. Ze doet hier het verhaal van haar jeugd in een adoptiegezin bij een godsdienstwaanzinnige moeder in een noord-Engelse provinciestadje over. Op zich is het bekend, het was het onderwerp van haar geestige/pijnlijke debuutroman Oranges are not the only fruit uit 1985. Toen had ze er een geestige roman van gebakken. Het gegeven blijkt haar hele (liefdes)leven pijnlijk beïnvloed te hebben. Het verlangen naar een thuis, maar nooit durven samenwonen, om maar wat te nmene.

Heel mooi eerlijk boek, dit. Gaat vooral in detail over de jeugd, hoe het werkelijk was, en over de laatste jaren, wanneer ze na het beëindigen van een langdurige relatie in een groot zwart gat terecht komt en moet dealen met de schade die het verleden heeft opgeleverd. Op hoe al haar liefdesrelaties na verloop van tijd in de soep liepen gaat ze helaas nauwelijks in. Wel over het feit dat ze een relatie krijgt met Susie Orbach, psychologe, en in de jaren tachtig bestsellerauteur van Fat is a Feminist Issue. Die staat haar bij met haar zoektocht naar haar biologische moeder.

- Interview met Jeanette Winterson in The Guardian
- Interview met Susie Orbach in The Guardian

Geen opmerkingen: