zaterdag 23 februari 2013

Architectuur van een ideaal

Psychiatrische inrichtingen. Ooit werden ze met grote idealen gebouwd: grote instituten waar de gekken van de wereld opgeborgen werden. Die instituten raakten in ongerede, maar veel van die gebouwen staan er nog, zonder functie, steeds verder vervallen. Dit vind ik de mooiste tentoonstelling van nu in Het Dolhuys, een tamelijk nieuw museum van/voor de psychiatrie.

In de tentoonstellingen hangen foto's van de Amerikaanse fotograaf Christopher Payne en de Nederlandse fotograaf Jannes Linders. Aanleiding was de fotoserie ‘Asylum’ van  Payne, die langs 70 (gedeeltelijk) leegstaande psychiatrische instellingen in 30 verschillende Amerikaanse Staten reisde en de overblijfselen van deze historische plekken fotografeerde. 

Naar aanleiding van Paynes project vroeg Het Dolhuys de Nederlandse architectuurfotograaf Jannes Linders om in Nederland op zoek te gaan naar het verleden van psychiatrische instellingen. De nadruk is daarbij gelegd op de instellingen waar Het Dolhuys collecties van in huis heeft, zoals voormalig Provinciaal Ziekenhuis Noord-Holland in Santpoort, Dijk en Duin in Castricum en Vogelenzang in Bennebroek.

Geen opmerkingen: