donderdag 7 februari 2013

Collectie De Heus-Zomer

Bel met schoonmama, die al bijna een jaar aan huis gekluisterd zit door een domme val van de fiets met vervolgens diverse misdiagnoses, die rond Kerst resulteerde in een nieuwe heup. Nu loopt ze weer op straat, regelmatig al zonder stokken.

We praten over tentoonstellingen, want dat is een gedeelde hobby, waar zij eigenlijk niet meer naar toe kan. Af en toe neem ik een catalogus vor haar mee en dan valt me altijd weer op hoe ontzettend goed ze kijkt.

Ik vertel dat ik graag weer naar het Singer te Laren wil, omdat ik zulke mooie affiches heb zien hangen van hun nieuwe expositie 'Van Cobra tot Dumas', maar wat precies is me ontgaan. Zij attendeert mij op het verzamelende echtpaar De Heus-Zomer, uit wier collectie nu een deel in het Singer hangt. 

De Heus-Zomer: dat zijn Victoria Zomer en haar man Henk de Heus die fortuin hebben gemaakt in de veevoederij en sinds 1989 een indrukwekkende kunstverzameling van hedendaagse beeldende kunst van over de hele wereld bijeengesprokkeld hebben, met werk van Karel Appel, Jan Schoonhoven, Michael Raedeker, Marlene Dumas, Anselm Kiefer, Sigmar Polke, Neo Rauch, Tony Cragg en Fang Lijun.

Vandaag nog maar niet. Later dit jaar komen er (andere) exposities uit deze Collectie bij Museum Belvedère in Heerenveen en Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam.En drie verschillende boeken.




Geen opmerkingen: