dinsdag 26 februari 2013

De Grens

Een van onze freelancers heeft een boek geschreven over de grens. We hadden er al een keer een gesprek over, over hoe je de grens ervaart. Ik antwoordde: 'Vroeger had je, waar wij woonden, een grensovergang bij Schoonbebeek. Je had daar olie in de grond en ja-knikkers die de olie uit de grond haalden. De Nederlandse en de Duitse ja-knikkers waren van geheel verschillende makelij.' Die ja-knikkers zijn er niet meer.

Dit is de schrijver in kwestie. Zo staat hij in De Stentor. Hij woont namelijk in Deventer. Ik weet nog dat ik zijn naam van internet plukte omdat hij een pittig stuk had geschreven over uitgeverij Penguin. Ik verwachtte een leuke jonge wizzkid aan de haak geslagen te hebben. Dat was beetje schrikken toen deze enorme man op bezoek kwam. Dat was gauw weer over, hoor We werken al jaren samen, tot volle tevredenheid.

Zijn boek wordt aanstaande zaterdag gepresenteerd in de boekhandel te Noordwijk. Het boek krijgt (al voor het verschenen is) een follow up met een VPRO-serie met Tommy Wieringa, die stukken van de Nederlandse grens bewandelt en mensen ontmoet.  Hier in de eerste aflevering loopt hij door het achterland van mijn jeugd. Zwartemeer, Klazienaveen. Ooit zei iemand: Lucie Theodora, jij weet ook elk item naar Emmen te draaien. Inderdaad.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Geen opmerkingen: