zaterdag 23 februari 2013

Atje

Overleden: Atje Keulen-Deelstra. Die met 31 jaar en als vrouw met een gezin en een boerenbedrijf niet zou kunnen schaatsen. 

Haar eerste schaatstrofee haalde ze in 1954: als vijftienjarige werd ze juniorenkampioen van Friesland op de kortebaan. Haar laatste overwinning behaalde ze in 1985, met 45 jaar: het marathon baankampioenschap in Thialf. Ze schaatste al met al vier wereld-, drie Europese en twaalf Nederlandse titels bij elkaar. Haar hoogtepunt was het Olympisch Jaar 1972. Ze reed bijna alle hoofdprijzen bij elkaar, werd Nederlands, Europees en wereldkampioene. Op de Spelen zelf ging het echter mis. In het Japanse Sapporo moest de Friezin zich tevreden stellen met brons op de 1500 en 3000 meter en zilver op de kilometer. 

In 1973 en 1974 reed ze van titel naar titel. Met het laatste wereldgoud in 1974 op haar thuisbaan in Heerenveen als absoluut hoogtepunt. Daarna was het mooi geweest. De kinderen vroegen steeds meer aandacht, Jelle wilde ook wel eens een dagje samen zijn en de koeien moesten ten slotte ook gemolken worden. 



Geen opmerkingen: