woensdag 3 september 2014

Schmelzer, Fux en Biber

Bobby heeft vrijkaartjes voor een concert in het kader van het Festival Oude Muziek en wel in TivoliVredenburg. We gaan naar een concert getitels 'Turcaria 1683' van een Weens ensemble Armonico Tributo Austria.

Ik heb geen idee wat het is, want wie een programma wil moet het programmaboekje voor het hele Festival kopen, dat kost 10 euro. Na aandringen krijgt Bobby het te léén, als goede relatie, maar in de zaal is het veel te donker om ook maar een letter te lezen. Ondergáán is het devies.

De Turken belegeren Wenen, dat is geloof ik het thema. Dit ensemble speelt Weense en Turkse muziek uit de 17e eeuw. Het geheel aan muziekinstrumenten en musici is heel breed. De Turkse muziek mooier want mystieker en meditatiever dan het Weense getierelier. De snaarinstrumenten, de tafelharp, de percussie, de fluiten, ze maken vloeiender en minder schematische muziek. Aan het eind is de drukte van de werkdag inclusief de nachtmerrie-achtige treinreis in de muziek opgelost.

Van de site van NPO: 'Gelegen op de grens van Europa was Wenen kwetsbaar voor aanvallen van het enorme Ottomaanse rijk. In 1683 stond het Turkse leger opnieuw voor de poorten, maar na een wekenlang beleg werden de Turken tot grote opluchting van de Weners verslagen. Armonico Tributo, al twintig jaar geliefd om zijn frisse en kleurrijke uitvoeringen, speelt de spetterende battaglia's die verslag doen van het beleg, treurende lamento's en alla-turca hofdansen van Schmelzer, Fux en Biber. Voor de muziek van de Turkse prins Dimitrie Cantemir klinkt het achtkoppige ensemble van de Kudsi Erguner, dé meester van de traditionele soefi-muziek.'

Geen opmerkingen: