zondag 28 september 2014

Verhalen vertellen

Impulsief gekocht: Vertel, over de kracht van verhalen vertellen van Christien Brinkgreve. Het is haar laatste boek als hoogleraar in de sociologie. Ik koop het omdat het iets raakt aan waar mensen op zoveel manieren de hele dag doen: elkaar verhalen vertellen.

Met het werk kiezen wij de verhalen die wij het meest de moeite waard vinden om te vertellen, hebben we een soort leidraad voor wat binnen onze 'formule' past. Elke dag bewust dat er zoveel meer verhalen zijn die verteld willen worden. En dan dat andere vertoog, dat ik elke dag beoefen, met het bloggen. De belevenissen die me raken. Waar ik op mijn 50e mee begon omdat ik geen idee had over 50 worden. Dat leek welhaast het ergste wat een vrouw kon overkomen, langzaamaan de onzichtbaarheid in. En wat het geworden: een geschiedenis van een Amsterdamse vrouw afkomstig uit Emmen en haar vaste thema's: muziek, boeken, tekenen, wandelingen, beeldende kunst, en de zussen rn vriendinnen. En niet te vergeten: de geliefde, de auto, de buurt, de buren, de maaltijden, de huisdieren, het balkon. Orde in de chaos, betekenisgeving, mededelen. Er zijn dagelijks 150 à 200 mensen die dat de moeite waard vinden om te volgen.

In Vertel! gaat Brinkgreve in op allerlei vormen van verhalen vertellen. Zelfs koos zij voor de sociologie als insteek. Er is het journalistieke verhaal, het literaire verhaal, het religieuze verhaal, sprookjes, mythen, en allemaal hebben ze hun eigen functie en betekenis.
Uitgebreid gaat ze in op de huidige behoefte aan het (laten) vertellen van  het levensverhaal. Er zijn allemaal cursussen in autobiografisch schrijven en steeds meer schrijvers / journalisten kunnen er hun métier van maken. Mensen willen een lijn zien in de chaos die hun leven is. Een biografie helpt.

Geen opmerkingen: