woensdag 28 november 2018

De levensloop

Al jaren voel ik soms de aandrang om een autobiografie-schrijfcursus of zoiets te gaan volgen. Niet omdat ik mijn autobiografie wil publiceren, maar om mij meer te herinneren en er enige lijn in te ontdekken. Of diverse lijnen. Steeds vaker kan ik niet op namen komen en ik denk dan: Wanneer was dat? Hoe zat het ook alweer?  Ik google wat op cursussen, maar vind vooralsnog niets interessants. Jaren geleden zag je zulke cursussen aangeboden in het antroposofische Ita Wegmanhuis aan de Weteringschans in Amsterdam, maar die hebben dat niet meer. 

Mijn oud-collega RoRo7 ging na haar vertrek bij het Vakblad een opleiding Biografiek volgen, die was ook antroposofisch. Ik hoorde laatst dat zij af en toe een cursus geeft aan haar Umfeld lesbische vrouwen. Maar ja, daar hoor ik niet meer bij. En nu woont ze ver weg in Noord-Groningen,

Van de week kijk ik naar een nieuwe reeks op tv van Margriet van der Linden 'How to be Gay' (wonderlijk genoeg van de KRO-NCRV). Er is geloof ik nog maar één officieel uitgezonden, nu ben ik weer op het vooruitkijken aan het binge-watchen. In een van de afleveringen heeft ze een ontmoeting met de schrijfster Rita Mae Brown, Indertijd (jare tachtig) heel belangrijk als auteur van Ruby Fruit Jungle,  ooit vertaald als De avonturen van Molly Bolt. Net zo belangrijk als Oranges are not the only fruit van Jeannette Winterson. Mooie romans over de meisjes en de meisjesliefde. Ze sloegen in als een bom. Eerste aflevering How to be Gay. Terwijl ik kijk realiseer ik me dat ik daarbij hoorde en nu meer dan toen jaar niet meer. Die boeken staan wel in mijn boekenkast maar onze boekenkasten (en cd-kasten) zijn totaal gescheiden werelden.

De serie triggert me. Bobby leest momenteel een boek over levensloop en spiritualiteit. Zat ik ook even door te bladeren. Bij levensloop gaat het vaak over mannen, vrouwen, trouwen, kinderen krijgen, al dan niet scheiden, werk, vrije tijd, kleinkinderen, na het werk, pensioen, lichamelijk ongemak, het einde. Ik realiseer me dat ik bij de categorie 'oudere mensen' begin te horen. Niet over mensen zonder kinderen. Daar had ik ooit ook al last van toen ik het boek van Bernard Lievegoed over De levensloop van de mens las. Nu krijg je weer levenslopen van homo/lesbisch, tegenwoordig LGTB. Of val ik onder de B van Bi? dat gevoel heb ik zelf niet.

Het lijkt me boeiend, zo'n autobiografische cursus. Hoe er je eigen invulling aan te geven. De thema's die er het hele leven al zijn benoemen. Om te beginnen  maak ik vandaag een begin met alle facts op een rij. Ik weet maar heel weinig facts. Maar ben er toch al uren mee bezig. Namen en rugummers. Zal ik Roro7 eens bellen en op bezoek? Zit er lijn in mijn levensloop? Móet er lijn in een levensloop?

ik geloof niet dat dit een congruente aflevering is van mijn blog. Maar toch laat ik stukjes zien van de  eerste aflevering van 'How to be gay' van Margriet van der Linden.

 

Geen opmerkingen: