donderdag 1 november 2018

Mosselavond


Van de week was het al op het nieuws: de files zijn langer dan ooit en zullen alleen maar erger worden. Ik heb er gelukkig niet zoveel meer mee te maken, maar vanavond hebben we er weer een te pakken. De grootste file ever, geloof ik: 1100 km rond 17.30u. We zijn op weg naar Vlaardingen voor een afspraak met Schoonmama en een dame van de Bank. Die afspraak is om 19u. Beetje dom. Voor alle zekerheid vertrekken we al om 16u. Bij Gouda stuurt Google me richting Den Haag, en bij Zoetermeer richting Pijnacker. In de regen stapvoets door een snel duisterend Zuid-Holland. 

‘Waar zijn we en waarom rijden we hier?’ vraagt Bobby die lag te slapen. ‘Omdat Google zegt dat dit hoe dan ook de kortste route is.’ Hij heeft het niet zo op Google. Achteraf blijkt dat de Beneluxtunnel dicht is èn dat er een motorongeluk is op de Van Brienenoordbrug. De mensen moeten ergens de Maas over. Het staat muurvast op de A4, A13, A20, A12, A16. Het is een wonder dat we er überhaupt langs komen. De Bankmevrouw uit Maassluis weet te vertellen dat Maassluis ook potdicht zit met auto’s die denken dat het slim is om met de pont over te steken naar Rozenburg. Niet dus.

Gewoonlijk, búiten de spits om, is Vlaardingen 50 minuten rijden. Vandaag is het heen 2u en 15 minuten. Gelukkig kunnen we nog net snel wat eten in het revalidatiecentrum. Het is er mosselavond. Mosselen met patat. Het is mijn vastendag, maar na zo’n rit vál ik aan op al dat verboden eten.

Dit is voorlopig ons laatste bezoek aan dit Vlaardings revalidatiecentrum. Schoonmama moet er uit, ze moet plaatsmaken voor andere patiënten uit het ziekenhuis. Maandag verhuist ze naar een woonzorgcentrum te Vlaardingen. Voorlopig voor tijdelijk. Want het streven is een woonzorgcentrum in Maassluis. Maar daar is geen plek. ‘Het Vlaardings woonzorgcentrum ziet er op de foto’s op hun site wel veel gezelliger uit dan het revalidatiecentrum’, zeggen we opbeurend. ‘Eigenlijk kan het alleen maar beter worden.’ Maar Schoonmama is weer behoorlijk van de leg. ‘Ik was net een beetje gewend’, zegt ze.  Wel is ze oneindig blij met weer drie nieuwe Grote Letter Boeken. 

Om 21 uur als we terugrijden staan op de A20 nog steeds de eindeloze files naar de Beneluxtunnel en de Van Brienenoordbrug. Wij schuiven er voorzichtig langs.

Geen opmerkingen: