donderdag 14 november 2019

100 maal Engelbert L’hoëst

Soms doe je een onverwachte ontdekking in wat kleinere musea. Vandaag gebeurt dat in Museum Flehite in Amersfoort, waar momenteel honderd schilderijen te zien zijn van de honderd jaar geleden in Amersfoort geboren schilder Engelbert L’hoëst (1919-2008). Het grootste deel van leven opereerde hij vanuit Soest en omstreken, maar ook was hij veel in Zuid-Europa en woonde hij in Frankrijk, Spanje en Portugal.

Zijn werk is expressionistisch en coloristisch. Tijdens zijn leven was hij vooral regionaal bekend, in Soest. Weinig mensen kennen hem meer. Bij leven was hij lid van de Amersfoortse kunstenaarsvereniging De Ploegh en hij had twee maal een grote overzichtstentoonstellingen: in Singer Laren (1989) en in Museum Flehite in Amersfoort (2006 en 2011) en . Ook nam hij wel deel aan groepstentoonstellingen. Waarschijnlijk omdat hij veel in het buitenland en niet zo deel uitmaakte van het kunstcircuit hier werd hij niet zo bekend.

Er hangt hier in Flehite prachtig krachtig kleurig werk, vooral uit de jaren vijftig en zestig, waarin je verwantschap opvalt met Cobra kunstenaars als Corneille en Appel. Het zijn landschappen, zowel Nederlandse alsook Zuid-Europese.

Geen opmerkingen: