zaterdag 16 november 2019

Gospel

Ja, ik was bij de film Amazing Grace. Eindelijk. Heel bijzonder. Een filmopname bij een plaatopname van Aretha Franklin in een baptistenkerk in Los Angelos. 1972. Ze was al heel beroemd toen. Ze was opgegroeid met gospel, was in de soul-muziek terecht gekomen, Queen of Soul heette ze, en ging hier weer even terug naar de gospel. 

De film is nooit eerder (af)gemaakt omdat regisseur Sydney Pollack (toen nog beginneling) vergeten was de opnames te nummeren, zodat ze beeld en geluid niet bij elkaar konden krijgen. In het predigitale tijdperk. 

Het is heel bijzonder om zomaar in zo’n kerk in 1972 te zijn. Geweldig ook het koor, de kerkleden, de muzikanten. Allemaal heel uitgesproken types, vaak behoorlijk bijzonder uitgedost. Levendig, vrolijk, expressief. De zang van Aretha is prachtig maar de reacties van koor en gehoor daaraan toegevoegd maken het tot een wel heel bijzondere belevenis. Als je nog niet geweest bent: gaat dat zien.

Ik zei tegen K: 'Als ze zó kunnen zingen, met zo'n overgave en schoonheid, dan zou je er bijna bij willen horen.' Maar dan kijk je naar de grote dikke zweterige  luidrichtige reverent, en naar de jonge sexy dirigent van het koor, en dan denk je: waarom zouden zaken als machtsvertoon en misbruik niet ook daar hebben gespeeld. Zoals ze in alle kerken hebben gespeeld. Aretha kreeg toen ze twaalf was al haar eerste baby.

Even wat biografische gegevens gezocht. Als kind zong Aretha met haar zussen, Carolyn en Erma in de in de New Bethel Baptist Church waar haar vader Clarence LaVaughn Franklin dominee was. Haar eerste plaatopnamen maakte ze toen ze 14 jaar oud was. Ze had een tumultueus leven. Ze is twee keer getrouwd geweest. Ze had vier zonen, van vier verschillende vaders. Haar eerste zoon kreeg ze toen ze twaalf was en haar tweede op haar veertiende. De kinderen werden opgevoed door haar oma en een van haar zusters. Toen ze in de twintig was, kreeg ze nog twee zoons. Er is een - ongeautoriseerde biografie over haar -  getiteld Respect. The Life of Aretha Franklin - waarin alles staat wat ze niet wilde vertellen. Daarin wordt een beeld geschetst van een excentrieke en promiscue vader, de sektarische praktijken in kerk in Detroit, haar moeder die het gezin verliet toen Aretha zes was, haar tienerzwangerschappen, en het huiselijk geweld dat tijdens haar eerste huwelijk met Ted White plaatsvond. 

Geen opmerkingen: