vrijdag 22 november 2019

Vaarwel

Eigenlijk wilde ik naar de nieuwe film van Loes Luca, maar de telefoon ging en toen werd het de film The Farewell van de Chinees-Amerikaanse regisseuse Lulu Wang. Even dacht ik dat de Chinees-Nederlandse schrijfster die ooit een bestseller schreef met de roman ‘Het lelietheater’ (jaren tachtig) een mega carrière-switch had gemaakt maar dit is een andere Lulu Wang. Erg leuke film. Ook wel ontroerend. er is best veel over China te zien tegenwoordig. ik las laatst een verklaring waarom Chinese films en boeken zo populair zijn, dan zou zijn omdat Chinezen zo ver van ons afstaan en toch ook zo net als wij. Ruben Terlouw met zijn nieuwe documentairereeks ’Chinese dromen’ is ook weer práchtig.

In deze film staat een jonge Chinees-Amerikaanse vrouw Billi centraal. Haar ouders vertellen dat haar oma in China vergevorderde longkanker heeft en snel zal sterven. iedereen wil nog graag oma zien, maar oma weet niet dat ze dood gaat. Dat vertelt niemand haar. Dat is gebruik. De gedachte is dat mensen doodgaan van de angst wat er gaat gebeuren als ze kanker krijgen. Als je het niet weet leef je gewoon door. Nu hebben ze bedacht dat een neef maar gaat trouwen en dat iedereen voor het huwelijksfeest naar China komt. Billi mag van haar ouders niet mee, want zij zou té Amerikaans en te emotioneel zijn. Ze gaat natuurlijk wel.

Het is een leuk levendig inkijkje in het leven in China. Door de dagelijkse beelden over de opstand in Hongkong krijg je hele andere inprentingen in je hoofd. Er is enorm veel repressie in de Volksrepubliek, maar er is ook dagelijks leven. Hier in deze film zie je de gebruiken, de overwegingen, de gewoonten. 'gewone' mensen. Zoveel te zien, gewoon de steden en straten en winkels en appartementencomplexen, de interieurs, de maaltijden. Oma die áán tai chi doet. Het neefje en zijn vriendin die tot bruidspaar gebombardeerd zijn. Het bruiloftsfeest met toespraken en karaoke. Het is heel gelaagd en ook opgewekt ondanks het treurige thema. daar is dan ook all reden toe, want op de aftiteling wordt verteld dat oma zes jaar na de diagnose nog steeds leeft.

Geen opmerkingen: