zondag 24 november 2019

De podcast

Constant ben ik op zoek naar manieren om mijzelf bewegingloos bezig te houden terwijl ik mijn rechterpols een stukje verder buig dan zij eigenlijk wil. Ik moet dat eigenlijk minstens een uur lang doen, liever nog de hele nacht, maar dat lukt me niet. Ik heb het hier geloof ik al eerder over gehad. Ik ben te beweeglijk / onrustig om een uur stokstijf stil te zitten. 'n Boek in de linkerhand gaat niet, sowieso niet, ik weet niet waarom niet. 

Dus denk ik: laat ik het fenomeen podcast weer eens proberen, maar vind in die wildgroei van podcasts maar eens een die je werkelijk boeit. Het is veel gebabbel, informeel is het sleutelwoord, daarin onderscheidt het zich van radio dat tegenwoordig veel via straffe korte formats werkt. Ik kan inmiddels hele bomen opzetten over het métier van podcasts, en over de hedendaagse radio, ik luisterde een uur naar Jort Kelder, naar Man met de Microfoon Chris Bajema, maar echt geboeid ben ik niet. Nee.

Tot ik stuit op de vierdelige podcast over Thomas Rueb over Laura H. Rueb is NRC-journalist en schreef een boek over het 'kalifaatmeisje' uit Zoetermeer dan via haar man in IS-gebied terecht kwam en er ook weer uit wist te ontsnappen. Ze heeft sinds ze terug was in Nederland een jaar in het gevang gezeten (nota bene in e cel naast de moordenaar van Theo van Gogh) en is nu weer vrij. Nu heeft ze har Havo-diploma gehaald. Rueb heeft haar verhaal opgetekend en vele malen geverifieerd. De podcast vertelt over hem, over het boek, over haar, haar vader, de zoektocht van Thomas, de dilemma’s van Thomas etcetera. Het luistert als een spannend boek. Het boek, uitgegeven bij Das Mag, heeft al allemaal prijzen gewonnen. Ze zeggen dat dat ook léést als een spannend boek. 

De podcast ‘Laura H.’ is gemaakt door drie jonge dames gespecialiseerd in podcast. Zij noemen zich Van Schik Audioproducties en ik vind ze echt goed. Thomas mag het nu ook zelf voor NRC gaan doen, dat heeft sinds een paar maanden elke dag podcasts. Wie weet wordt het uiteindelijk toch wat tussen mij en de podcast.

Ingangen voor podcasts via de speciale podcast-app op de telefoon, via Spotify, en bijvoorbeeld via

Geen opmerkingen: