woensdag 4 mei 2022

Dodenherdenking

Broerlief heeft - jaren geleden alweer - via de website Joods Monument  ontdekt dat er in de Tweede Wereldoorlog op zolder in zijn huis ene Eliazer van Raap gewoond heeft, een Joodse kleermaker, die uiteindelijk weggevoerd is naar Westerbork en vermoord in Sobibór. Die was toen een jaar of zestig. Broerlief heeft een Stolperstein aangevraagd en die is vandaag ingelegd in het trottoir.

De afgelopen jaren heeft hij geprobeerd de geschiedenis van deze Eliazer van Raap te achterhalen. Daarbij is hij op tientallen familieleden gestuit die vooral familieleden zijn van zijn ex-vrouw Jannie van Praag. Die woonde in die tijd drie straten verder, ook in Amsterdam-West. Ze zijn er allemaal niet meer. Van Eliazer was geen een foto meer. Van anderen wel. 

Ik moet zeggen dat de ingewikkelde familieverhoudingen me zo duizelen dat ik het niet kan navertellen. Maar de aanwezigen wier familiegeschiedenis het betrof wisten dit allemaal ook niet en ze zijn allemaal erg van onder de indruk. Dat zomaar iemand met zoveel aandacht en zorg die familiegeschiedenis heeft geprobeerd te reproduceren. Ze blijven lang napraten. Een van hen zingt Joodse muziek. Een vrouw laat roze ingeborduurde servetjes zien die ooit van de ex-vrouw van Eliazer waren geweest. 

Aan geloof ik een kleindochter van een van de mensen over wie het ging vertel ik over mijn Duitse vriendinnen die te Utrecht twee maal per jaar  Stolpersteine poetsen en er een Roosje bij leggen. Dat vindt ze zo mooi, dat gaat ze aan haar oude moeder vertellen. Die ziet ze dat ook wel doen.

Het Holocaust Namenmonument en de Stolpersteine, wat een mooie monumenten. Ze lichten een tipje van de individuele geschiedenissen op. Er is van al die vermoorde mensen zo weinig over, maar toch íets.

- Stichting Stolpersteine: https://stichting-stolpersteine.nl
- Holocaust Namenmonument: https://www.holocaustnamenmonument.nl

Geen opmerkingen: