zaterdag 18 november 2023

Egyptisch

Gekeken naar een oude uitzending ‘De liefde gaat door de maag’ met kookboekenschrijfster Claudia Roden (1936). Op NLZiet. Ik kwam er toevallig op terecht. Zij is een zeer beroemd kookboekenschrijfster, zeg maar de oermoeder van de kookboekenrage. Zelf gebruik ik eigenlijk geen kookboeken, ik kook van websites, dus ben ik niet zo met kookboekenschrijvers bekend. Ik ken wel namen, maar niet de persoonlijkheden. 

Het is een ontzettend leuke uitzending. Ze is geboren en getogen in Egypte in een welgestelde Syrisch-joodse familie. In 1956  of daaromtrent (na de Suez-crisis) verbannen uit Egypte en met de hele familie verhuisde naar Londen. Daar waren ze 'niemand' en werd koken alles. Er waren in die tijd in Londen niet of nauwelijks mediterrane ingrediënten. Ze vertelt heel aanstekelijk hoe belangrijk koken is voor migranten en binnen haar generatie (en ouder) ook voor vrouwen. Zeker toen vrouwen nog niet mochten werken. Met koken kon je je onderscheiden, en daat is nog steeds zo. Met koken kun je liefde geven. Voorbeelden daarvan zag ik gisteren wandelend door de J.P. Heijestraat waar diverse leuke Afrikaanse restaurants waren, waar alleen maar Afrikaanse mannen zaten. 

Ze is heel aanstekelijk. Ik zal eens een boek van haar lenen bij de bibliotheek.

Het is een uitzending van een EO-programma ‘De Nieuwe Wereld’, 2016. Ik ken het niet. Het was denk ik (toen) van de IKON.

Terugkijkenhttps://www.uitzendinggemist.net/aflevering/374124/De_Nieuwe_Wereld_Liefde_In_Tijden_Van_Verwarring.html

Geen opmerkingen: