donderdag 16 november 2023

Op naar geluk

Gelezen (of liever: gescand): Op naar geluk. De psychologie van een goed leven van Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie uit Nijmegen. Het ligt in de bibliotheek bij de nieuwe boeken, en het triggert me omdat ik mij al tijden afvraag waarom ik mij regelmatig minder gelukkig voel. Soms denk ik dat het iets chemisch is. Zoals vroeger bij ongesteldheid. En bij de overgang. Oef! Dat was me wat.

Ik schreef al eerder over Joep Dohmen en de levenskunst. En nu dan Dijksterhuis. De man is nogal een levensgenieter, reiziger en wijnliefhebber, onderzoeker, professor en spreker/schrijver. Hij heeft uitgevonden dat geluk voor 40 procent afhangt van de genen, 10 procent omstandigheden, en 50 procent van gedrag. En qua gedrag raadt hij aan dat je werk zoekt/vindt dat je vervulling geeft, dat je actieve hobby’s zoekt in plaats van doelloos rondlummelen, dat je sport en beweegt, en dat je mensen helpt. Goed doet. En reizen. Reizen verzet de geest, haalt je uit de sleur. Beschrijf  ‘s avonds drie dingen die goed gingen. Je kunt er denk ik niet veel op tegen hebben. 

Na het doorbladeren en stukjes lezen ga ik interviews met deze Dijksterhuis zoeken, en tref ik een zelfgenoegzame mens, die pleit voor veel verre reizen, hoe verder hoe beter, Tokyo, Sri Lanka. Nog verder doorzoekende stuit ik op berichten dat hij aangeklaagd is wegens grensoverschrijdend gedrag, zoals dat tegenwoordig heet, jonge studentes lastig vallen.

Geen opmerkingen: