dinsdag 19 maart 2024

De Watergraafsmeer

Gelezen: Met moeder mee door Joyce Roodnat. Een boekje met verhalen over wandelingen door Amsterdam-Oost, de Watergraafsmeer. In de Terloops-reeks van uitgeverij Van Oorschot, waar ik er meer van gelezen heb. (Marjoleine Vos, Gerbrand Bakker, Willem-jan Otten, zo uit mijn hoofd. Allemaal mijn generatie, allemaal schrijvende wandelaars). Deze trof ik in de e-bibliotheek.

Roodnat is van 1955, was eerst filmrecensent en later kunstredacteur bij NRC, daar ken ik haar naam van, en later columnist. Verpletterend beeldschone vrouw, en met brille. Zij blijkt dus ook veel inspirerende stukken over wandelen geschreven te hebben, wist ik niet, die later gebundeld zijn in diverse boeken. Toen ik dit boek uit had heb ik er meteen een bij Boekwinkeltjes besteld. 

Ze kan heel goed vertellen. Hoe ze opgroeide in de Watergraafsmeer met een alleenstaande moeder die even getrouwd was met Bas Roodnat, Parool-journalist, maar alras verlaten. Ze woonden in een appartement vlak bij de Middenweg. Ze wandelden naat Betondorp, naar Zeeburg, Flevopark. Leuk natuurlijk omdat ik daar van 2010-2015 woonde en ook veel liep.

Dit boek bevat herinneringen aan haar moeder en aan de buurt, en ook verhalen over haar eigen dochter en moederschap, omdat ze heel veel hetzelfde deed als haar moeder. 

Alle boeken in de reeks 'Terloops':

Geen opmerkingen: