zaterdag 23 maart 2024

Reis naar Bremen

Bremen is 326 km van Utrecht. Als je door kunt rijden doe je er tegen de vier uur over. Als je geluk hebt gaat heen-en-terug op één tank benzine à ca €100. Dan heb je in de stad nog je parkeergeld, ik had een plek bij het hotel à €7 per dag.

Je kan ook met de trein: Utrecht-Amersfoort-Deventer-Hengelo-Osnabrück-Bremen. Dat is natguurlijk veel milieuvriendelijker. Het is een paar keer overstappen, wat de betrouwbaarheid niet vergroot, mede omdat Duitsland de faam heeft dat treinen er slecht op tijd rijden. Maar Zus4 was uit MeckPom met de trein gekomen: Bützow-Hamburg-Bremen. Stoel gereserveerd, behaaglijk en voorspoedig. 

Bij de terugreis (ik ging rond 14u terugrijden) moest zij nog twee uur stukslaan voordat haar gereserveerde trein reed. In die zin ben je met de trein minder flexibel. 

Maar nu achteraf alle ervaringen overwegende had ik wellicht toch beter met de trein kunnen gaan. Zowel de heen- als de terugweg had ik een uur file. Stau. Heen in Duitsland bij Vechta tussen Osnabrück en Bremen, waar over een lengte van ca 30 km enorm aan de weg wordt gewerkt. Een half uur stond ik stokstil. En de terugweg had ik in Duitsland niets, maar in Nederland drie files, allemaal op de A1: bij Deventer, bij Barneveld en bij Hoevelaken. Dan vraag je je af: is dat vrijheid? 

Dus toch maar eens de trein onderzoeken. De goedkoopste ritten Utrecht Bremen (enkele reis) zijn €24,90, en er is er zelfs een van €19,90. Die vertrekt rond acht uur. In Hengelo en in Osnabrück heb  je een half uur overstaptijd. Je hebt ook een trein die in een keer van Amersfoort naar Osnabrück rijdt, dus dan hoef je niet in Hengelo over te stappen. Al met al is het met de trein een stuk relaxter, hoewel je dan mogelijk weer stress hebt over vertraagde en/of uitgevallen treinen. De Bayerische Freundin weet te vertellen dat als je gereserveerde trein vertraging heeft, meer dan 20 minuten, dan mag je in elke andere trein.

Geen opmerkingen: