zaterdag 23 maart 2024

Paula Modersohn-Becker

De laatste ochtend in Bremen wil ik nog graag wat kunst kijken en hebben we de keuze uit de Kunsthalle en het Paula Modersohn-Becker Museum. Allebei is te veel. 

Het wordt het Paula Modersohn-Becker Museum. Het is gevestigd in een heel bijzonder straatje: de Böttcherstrasse. Het bestaat uit allemaal rijkversierde rood-bakstenen art-deco panden. Heel bijzonder. Het stamt uit de jaren twintig, is bij de bombardementen in WO II geheel vernietigd en in 1954 weer opgebouwd. Het straatje is ontworpen gebouwd door beeldhouwer en architect bernhard Hoetger, die een groot fan en vriend (en neem ik aan een tijdje ook geliefde) van Paula Modersohn-Becker was. Hij heeft ook in dat dorp Worpswede veel gebouwen in diezelfde stijl gebouwd. 

Paula Becker (1876-1907) was getrouwd met de expressionistische schilder Otto Modersohn, uit Worpswede die veel succes had. Haar werk sprak in eerste instantie minder aan. Het waren meer portretten, het werd wel naief genoemd. Zij trok naar Parijs om zich verder te ontwikkelen waar ze dus diet Hoetger ontmoette. Toen Otto ervan hoorde heeft hij haar teruggehaald naar Worpswede. Paula overleed kort na de geboorte van haar dochter. Nu is zij een van meest bekende Duitse expressionisten.

Ik vind het eigenzinnig krachtig werk.ongewoon. Altijd herkenbaar. Ik heb er nooit veel van gezien. Een paar jaar geleden was er een grote overzichtstentoonstelling van haar werk in Enschede, maar dat vond ik toen te ver weg.

Interessant levensverhaal. Er zaten daar in Worpswede dus meerdere kunstenaressen met een geheel eigen aanpak. Zo was er ook de schilderes Clara Westhoff die getrouwd was met de dichter Rainer Maria Rilke. 

Geen opmerkingen: