vrijdag 11 december 2009

Culinaria uit de jaren zestig

Dagje naar Mutti. Mutti, ik kom ditmaal niet aan vooraf koken toe. Kunt u deze keer koken? Gelukkig krijg ik vandaag geen kant-en-klaar stamppot van SuperdeBoer, maar zelfgemaakte Hollandse pot. Het kookboek (Dordrecht Kookboek voor het Gasformuis door C.H.Van Donselaar-Dijksterhuis, lerares koken en voedingsleer) ligt opengeslagen op recept 126. Dordrecht is de naam van het gasfornuis onzer jeugd.

126
ANDIJVIE
2 kg andijvie, zout, 45 g boter, 45 g bloem, 3 dl melk, nootmuskaat, aroma.

Snijd de harde, aangestoken of zeer groene bladeren weg. Was de struiken, door ze meermalen in een emmer uit te spoelen. Bij de stronk vasthouden! Sla het water uit de groente en snijd deze, te beginnen bij de punten van de bladeren, in niet te smalle repen. Gooi alleen de harde stukken van de stronk weg. Was de andijvie nog eenmaal vlug in ruim water en kook de groente in ongeveer 20 minuten gaar in het aanhangende water net zout.

Maak ondertussen de saus. Smelt in een steelpan de boter, vloeg de bloem toe en onder voortdurend roeren, bij kleine hoeveelheden tegelijk de melk, tot een gladde, dikke saus ontstaat. Maak deze smakelijk met zout, aroma en geraspte nootmuskaat. Giet het kookvocht af en druk meteen schuimspaan zoveel mogelijk vocht uiit d egreoente. Doe de saus over de andijvie. Roer de saus goed door de groente en warm het geheel voor het opdienen zo nodig nog even op.

Geen opmerkingen: