vrijdag 9 december 2011

'Hoe de verf beweegt, stroomt, droogt en krimpt'

In dat Centrum voor Beeldende Kunst in Emmen stuit ik op de tentoonstelling 'Hidden Splendour' van Danielle van Broekhoven, kunstenares uit Tilburg. Het hangt er nog niet echt, zoals u ziet, want a.s. zaterdag is de Opening. Schitterende grotere en kleinere doeken. Die wil ik wel. Maar daar is mijn huis vrees ik niet groot genoeg voor.

Zelf heb ik nu helemaal geen tijd voor tekst over haar. Maar Verily Klaassen schrijft prachtig over haar: 'Ik kan me zo voorstellen dat Danielle van Broekhoven regelmatig een stevige wandeling maakt door een fris weiland met slechts oog voor de ijle transparantie van de mistflarden die boven de grond zweven. Of dat zij soms minutenlang voorovergebogen tuurt in een modderig poeltje, alleen maar om de kleur van het troebele water te bestuderen. (...)

Soms herkennen we nog goed wat het was dat de aandacht van Van Broekhoven trok: een wuivende rietkraag in de ochtendzon, boomstammen op een sneeuwwitte wintergrond of plompenbladeren in een vijver. Maar veel vaker is die directe aanleiding wat minder goed aanwijsbaar. Dan zien we louter kleuren en vormen die laag over laag over het doek vloeien. Dan is het eigenlijke onderwerp van het schilderij niet dat gevonden tafereel, maar gaat het Van Broekhoven in de kern veel meer om de eigenschappen van de verf. Hoe die verf beweegt, stroomt, droogt en krimpt. Welke structuren er ontstaan en hoe die in goede banen te leiden. (...)

In gedachten zie ik haar aan het werk in haar atelier; doek liggend op de grond, verf, kwasten en sponzen er om heen. Soms dat doek een beetje kantelend om verf en zwaartekracht hun werk te laten doen. Steeds bezig dat schilderij een eigenheid mee te geven. Misschien juist wel los van wat ooit eens de aanleiding was voor dat bewuste doek. Want Van Broekhoven schildert de natuur niet, zij onderstreept slechts haar schoonheid.'

Geen opmerkingen: